Plecăm în vacanţă?

Vă vom oferi detalii privind diferite destinaţii europene inedite fără intermediari sau agenţii de turism.





marți, 26 ianuarie 2010

Pécs - Capitală culturală europeană 2010



Pécs - Una dintre capitalele culturale 2010

Pécs, un nume de care majoritatea dintre noi nu a auzit până acum, a devenit anul acesta una din capitalele culturale ale Europei. Un fost oraș minier de numai 160.000 de locuitori, Pécs a devenit un punct de referință pentru toți devoratorii de cultură şi nu numai, deoarece din anul 2000 acesta a intrat sub egida UNESCO datorită faptului că aici, în secolul IV, au fost construite de romani o serie de morminte subterane deasupra cărora au fost ridicate capele de rugăciune. Aceste edificii se remarcă atât prin structura si arhitectura superba, dar şi prin picturile murale care înfățișează anumite scene din religia creștină. Morminte enigmatice din epoca romană, moschee, minarete zvelte, ceramică fină de Zsolnay, misterioase picturi Csontváry, modele decorative Vasarely, migdali ce înfloresc timpuriu primăvara, cafenele şi restaurante plăcute - acesta este oraşul Pécs. Această localitate de 2000 de ani cu climă şi atmosferă mediteraneană, se află la picioarele muntelui Mecsek, şi din 1009 este reşedinţă episcopală. Fosta capitală a Pannoniei în secolul al 4-lea a devenit o capitală de provincie înfloritoare, fiind în acelaşi timp un centru important al creştinismului timpuriu. Regele Ştefan cel Sfânt, primul rege al Ungariei, a înfiinţat o episcopie în acest oraş în 1009. Aici a fost înfiinţată prima universitate din Ungaria. Anul acesta oraşul Pécs îşi aşteaptă vizitatorii cu peste 200 de evenimente din domeniul artei plastice, literaturii, filmului, teatrului, dansului şi ştiinţei, punând în valoare cele peste 10 teatre, 20 galerii de artă, 4 ansambluri de dansuri tradiţionale şi moderne, universităţile, scenele de spectacole, străzile, clădirile şi oamenii înşişi. Străzile şi spaţiile publice ale oraşului Pécs vor fi locaţia unor evenimente unice în fiecare zi al anului.



Si, așa cum v-am obișnuit, vă vom pune la dispoziţie câteva idei de transport şi cazare până în această localitate aflată în sudul Ungariei.

Transport:


Maşina este cea mai bună alegere din punct de vedere financiar, şi nu numai, deoarece costurile totale ale unei asemenea roadtrip sunt de aproximativ 80 de euro dus, aici intrând taxele de drum şi combustibilul. Durata acestui drum este de maxim 11 ore de condus legal (mare atenție in Ungaria cu detectoarele de radar; amenzile sunt usturătoare). detalii



Avionul, nu este o soluție prea bună din punct de vedere financiar deoarece acesta te lasă in Budapesta, cea mai bună ofertă având-o MALEV, prețul unui bilet Bucureşti – Budapesta şi retur fiind de 400 RON doar în anumite zile din săptămână, acesta variind foarte mult în restul zilelor din săptămână. (detalii)Din Budapesta mai ai de parcurs încă 200 de km pe care îi poţi face prin 2 modalităţi:

  1. trenul ( Rapid/Intercity)care pleacă din gara Keleti (gara este situată în oraş) la ora 17:45 şi ajunge în Pécs la ora 20:36; preţul unui bilet fiind de 3740 de forinţi ( aproximativ 14 euro ) drumul dus. Trenurile circula din 2 în 2 ore prețul fiind același şi pentru drumul de întors. (detalii)
  2. Maşină, care se poate închiria direct din aeroport, prețul variind de la 80 de euro (21 600 forinţi) pentru un Chevrolet Spark, până la 170 de euro (46440 forinţi) pentru un Opel Astra Caravan, pentru o perioadă de 4 zile.


Alegerea este a voastră în funcție de bugetul alocat unei astfel de vacanţe, recomandarea mea fiind mașina deoarece există posibilitatea împărțirii costului de transport la 4 persoane.

Cazare:

Am ales ca date pentru cazare intervalul 07 mai (vineri) - 10 mai (luni), condiționaţi mai mult de avion, deoarece preturile la acesta diferă de la zi la zi.
Așadar am ales ospitalitatea hostelurilor maghiare cu precădere hostelul Nap. Pentru perioada de mai sus preţurile variază de la 36/45 de euro de persoană în cameră de 8/6 persoane până la 132 de euro dormitorul de 2 persoane. (detalii)

Dacă totuși vi se pare exagerat sa stați cu alte 7 persoane necunoscute în cameră, în continuare mai aveți la dispoziție câteva link-uri unde mai puteţi găsi alte unitati de cazare: pentru hosteluri apasă aici sau pentru hoteluri apasă aici, preţurile pentru acestea din urmă fiind "un pic" mai piperate.
Preturile sunt per persoana si sunt valabile la data postarii articolului.


Punându-le pe foaie şi trăgând linie am ajunge la un preț aproximativ de 200 de euro, calculat pentru transport cu mașina ( 160 de euro ), suma care se pot împarte la 4 persoane, şi cazare la hostel în centrul orașului.


În Ungaria preţurile la mâncare sunt destul de mici comparativ cu alte ţări europene (exceptând Romania şi Bulgaria ) o masă costând aici în jur de 15 - 20 euro de persoană în care sunt incluse 2 feluri principale şi 2 beri. Nu uitați: nu va aruncați din prima la 2 feluri din câteva motive simple: felurile de mâncare sunt foarte mari şi e păcat să nu le terminați. Nu trebuie ratată ocazia de a încerca mâncarea si supa de gulaș. Luați în calcul atunci când vă comandați de mâncare faptul că toată bucătăria maghiară este foarte condimentată cu paprika şi muuultă sare. Recomandarea 'doctorului'...... dați cu bere ca trece.

Acestea fiind spuse vă dorim distracție plăcută şi vă așteptăm cu impresii de la faţa locului.

2 comentarii: