Plecăm în vacanţă?

Vă vom oferi detalii privind diferite destinaţii europene inedite fără intermediari sau agenţii de turism.





sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Bunol, Spania - "La Tomatina" 2010


Bunol, Spania - Bataia Generala cu Rosii
Bunol (sau Bunyol in spaniola) este un orasel linistit, situat in estul Spaniei, la 40 de km distanta de Valencia, cu o populatie de 9.000 de oameni, majoritatea acestora fiind agricultori. Insa, la sfarsitul lunii august, orasul devine un centru al distractiei datorita festivalului "La Tomatina", eveniment care dureaza o saptamana si are un final "rosu".... timp de o ora are loc cea mai mare bataie cu rosii din lume.
Festivalul din Bunol dateaza din anul 1944 sau 1945, nestiindu-se originea exacta a acestuia. Cateva dintre teoriile existente fac referire la o simpla bataie cu mancare intre prieteni, o incaierare intre doua clase de elevi, o gluma proasta facuta unui muzicant patetic sau urmarile haotice ale rasturnarii unui camion plin cu rosii. Insa, indiferent de ce s-a intamplat mai exact, acest eveniment a fost savurat de toata lumea si a fost repetat in fiecare an. Sarbatoarea a fost interzisa in perioada lui
Francisco Franco, fiind considerat un festival pagan, dar aceasta a reaparut in anii '70 dupa moartea dictatorului.


Asadar, daca sunteti intradevar amatori de distractie maxima si sunteti un adrenalin juncky, ne-am gandit sa va gasim cea mai buna modalitate de a ajunge aici si fireste o cazare acceptabila. Deci, sa incepem:

Transportul:


Masina este cea mai costisitoare modalitate de transport pentru acest eveniment, deoarece timpul alocat unui astfel de itinerariu este de aproximativ 31 de ore de condus continuu, iar costurile se ridica, pentru drumul dus - intors, la aproape 900 - 1000 de euro de masina, aici intrand combustibilul si taxele de drum (detalii). Insa exista si o parte buna; aceea ca odata aleasa aceasta varianta veti trece prin nu mai putin de 5 tari, neincluzand Spania. De aceea, parerea mea, este ca ar fi pacat sa nu faceti cel putin 2 opriri, avand de ales intre orasele din nordul Italiei (Venetia, Padova, Verona, Brescia, Milano) si cele din sudul Frantei (Nice, Marseille, Cannes).


Avionul este cea mai ieftina modalitate de a ajunge in Valencia, Blue Air avand o oferta de numai 140 de euro pentru drumul dus-intors. Insa din Valencia mai aveti 38 de km pana la distractie. Multi dintre cei care vor sa ajunga la festival se cazeaza in Valencia, in ideea ca aici sunt mai multe baruri si pot petrece mai bine intr-un oras mai mare, ajungand in Bunol doar la bataia cu rosii. Adevarat; dar trebuie luat in considerare ca toate barurile, terasele, cluburile din Bunyol sunt deschise pana noaptea tarziu pe perioada festivalului. Alegerea este a voastra. Insa in cazul in care va hotarati ca vreti sa stati, totusi in Bunyol, aveti de ales intre tren, 6 euro Valencia - Bunol si retur de persoana, sau autobuz, acesta costand aproximativ 5 euro. A treia varianta este inchiriatul unei masini (detalii), pretul acesteia variind de la 200 de euro pentru clasa Mini pana la 1000 euro clasa Luxury, pentru o saptamana. Mare atentie, cei care vor sa inchirieze o masina trebuie sa intruneasca cateva conditii cum ar fi vechime in condus, sa faca dovada unui depozit s.a.m.d.

Cazarea:

Cu toate ca suntem in luna ianuarie, in Bunyol nu se mai gaseste cazare pentru intervalul 24 - 26 august 2010. Conform mai multor forumuri ar mai fi o posibilitate si anume aceea sa mergeti la marele noroc si sa va gasiti gazda. In aceste conditii cea mai sigura solutie este aceea a cazarii in Valencia sau in orasele din apropiere de Bunyol sau, pentru cei mai putini pretentiosi, campare in loc special amenajat, cu toalete, dusuri si apa curenta. Pretul este de aproximativ 6 euro pentru un cort (
detalii).
In caz contrar, cazarea in Valencia este cea mai buna varianta. Hotelul este o optiune un pic cam piperata, aici preturile variind intre 292 si 584 de euro pentru un sejur de 7 zile pentru o camera single (
detalii) si 315 si 1760 de euro pentru o camera dubla (detalii), in functie de ce pretentii aveti.

Dar pentru cei care vor sa cheltuiasca mai putin pe cazare si mai mult pe distractie, hostelul, ramane cea mai buna varianta. Asadar, pentru perioada 21 - 28 august, cea mai buna oferta este data de cele mai cunoscute hosteluri din Valencia si anume Red Nest si Purple Nest. Indiferent de hostelul pe care il alegeti pretul este acelasi pentru locul in camerele shared (12 paturi) si anume 175 de euro de persoana; sau 250 de euro la
Red Nest, si respectiv 275 de euro la Purple Nest de persoana in camera cu doua paturi.
Alt hostel care ofera cazare acceptabila pentru perioada de mai sus este
Murpimar Hostel, din frumosul oras Ayora, acesta solicitand pentru o camera single 154 de euro sau 315 euro pentru camera dubla. Singurul inconvenient este acela ca orasul Ayora este situat la o ora de condus de aeroportul din Valencia.

Preturile sunt valabile la data postarii articolului.

Odata cazati, va recomandam urmatoarele lucruri de facut in Valencia:

  1. Valencia, orasul stintei si artei: localizat in Gradiniile Turia veti gasi cel mai mare aquarium din Europa, un cinematograf IMAX, Palatul Muzicii si Palatul de Arta.
  2. Muzeele Valenciei: muzeul de stiinte naturale, muzeul ceramicii, catedrala Diocese, muzeul de istorie, muzeul toridelor si multe altele.
  3. Excursie cu feribotul la cele trei insule din arhipelagul Balearic (Majorca, Minorca, Ibiza si Formentera)sau la Tenerife.
  4. O zi de plaja la marea Mediterana.
  5. Clubbing in Valencia: aveti de ales intre patru zone importante si anume zona universitatiilor, plaja, cartierul vechi sau Barrio del Carmen.

Pe langa cele de sus mai trebuie degustat renumitul vin spaniol, Sangria, si, daca tot suntem in Valencia, trebuie incercata mancarea traditionala Paella. Pentru cateva restaurante de bun gust da-ti click aici.

Asadar, pentru o saptamana in unul din cele mai frumoase orase ale Spaniei costul excursiei este de aproximativ 325 de euro, suma incluzand transportul, cu avionul si trenul in Bunol pentru ziua de 25 august, si cazarea, in camera de 12 persoane. Fireste ca acest cost variaza in functie de ce alegeti.

Pe langa acesti bani trebuie sa luati in considerare ca un fel de mancare costa de la 7-8 euro pana la 30 -40 de euro in functie de ce alegeti si mai ales unde alegeti sa mancati. Bautura costa, ca in mai toate orasele europene, 3-5 euro paharul de bere, suc, tarie.

Acestea fiind spuse va dorim distracție plăcută şi vă așteptăm cu impresii de la faţa locului.





2 comentarii:

  1. super idee, asta cu hinturi pentru vacante.
    :) deocamdata nu plec pe nicaieri, dar imi place sa visez :)

    RăspundețiȘtergere
  2. This article is very quality from the content to the images that you have brought. Hope in the distant future you can write more. Thank you and respect you very much.


    hostels in Manali

    hostel in Manali

    RăspundețiȘtergere